Thursday, October 28, 2010

Macam mana nak bagi gambar nampak lagi cantik


Guna Picasa by Google

Kenapa?

Download FREE, senang dan mudah nak guna.

Contoh 1

Bila dah download tekan je "I'm Feeling Lucky" button dalam Basic fixes, tengok beza gambar...

Sebelum

Selepas

Nampak tak?

Satu lagi yang saya suka guna, ialah "Saturation" tapi tengok gambar jugak. Kadang-kadang jadi over plak colour dia... So pepandai la adjust...

Selepas guna "Saturation"

Contoh 2

Gambar Ori guna camera GF1

Selepas "I'm Feeling Lucky"

Dan ni selepas guna "Saturation"

Tapi for me, I tak feel ngan gambar ni coz terlalu jauh

Selepas dah "Crop" dan pilih saiz yang sesuai...

Tapi I still tak feel...

So end up buat black & white...

So all the best, rajin-rajin try it out!

8 comments:

efa fairuz said...

sy pun suka pakai picasa..

Razallie Zainne said...

Yes, senang kan? I kdg2 guna photoscape n adobe lightroom tapi utk mende lain2 nak cepat n simple guna picasa je,

HSN said...

picasa leh buat 'watermark' tak?

Razallie Zainne said...

Boleh, either guna add text atau masa nak export gambar boleh taruk. Aku tak pernah guna masa export, biasa add text je. Tapi mmg boleh

HSN said...

ok thanks..

dulu biasa guna photoscape.. tapi sejak convert to Mac masih tercari-cari photo editor yang simple..

Razallie Zainne said...

No problem! picasa boleh guna dengan Macbook, my wife pun guna Macbook. Picasa boleh guna utk upload photo online jugak so try it out...

Naa Kamaruddin said...

i pon selalu edit pictures with picasa ;)

aiesya said...

yups..picasa helps a lot...lagi2 org yang tak pandai editing mcm i..heee

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...